Als ondernemer krijg je te maken met een hoop verschillende facetten die belangrijk zijn voor jouw bedrijf.  Hoe zorg je dat jouw bedrijf vindbaar is, hoe zorg je voor de juiste merkidentiteit, hoe ga je om met wanbetalers en hoe zorg je ervoor dat je als schilder met de juiste producten werkt?

Kwaliteit daar draait het om. De komende tijd nemen wij je graag mee en informeren wij jou naar de juiste oplossingen binnen de verfbranche. Want een bedrijf starten is een begin, maar hoe zorg je ervoor dat je de beste in je vak wordt?

Deze week met Dennis Plas, Managing Partner bij ZWS Incasso.

Wie ben jij? 
Ik ben Dennis Plas, Managing Partner bij ZWS Incasso.
 
Wat doen jullie met ZWS?
Met ZWS Incasso ondersteunen en begeleiden wij bedrijven op het gebied van Credit Management. We vormen een verlengstuk van de financiële administratie en helpen om openstaande facturen voldaan te krijgen, en het risico op wanbetaling te beperken.
 
Waarom is het zo belangrijk dat je als ondernemer jouw debiteuren administratie goed op orde hebt en wat kan je doen om de facturatie zo soepel mogelijk te laten verlopen? 
Omzet is leuk. Maar omzet dat niet resulteert in het ontvangen van geld, is niets waard en kost vooral geld. Hoe langer het duurt dat een factuur wordt voldaan, hoe minder de winst in feite nog waard is. Daarnaast wordt het risico dat een factuur helemaal niet meer wordt voldaan met de dag groter. Het is dus van het grootste belang om dicht op je debiteuren te zitten, zonder dat dit klantonvriendelijk is. Daarnaast is duidelijkheid erg belangrijk. De factuur moet helder zijn en kloppend. Staat er iets op de factuur dat de kant niet (her)kent? Dan is de kans groot dat ze deze niet (direct) voldoen. Sommige mensen nemen dan contact op met vragen over de factuur. Maar het is geen uitzondering dat dit soort vragen pas naar voren komt op het moment dat je de debiteur belt over de openstaande factuur. Zorg daarnaast dat je factuur op een gemakkelijk te ontvangen manier wordt verzonden. Mensen willen zo min mogelijk hoeven in te loggen in een portaal, maar ontvangen de factuur het liefst zo simpel mogelijk per post of e-mail.
 
Zijn er veel gemaakte fouten door de ondernemer die jullie vaak tegen komen tijdens jullie trajecten?
We komen nog regelmatig facturen tegen welke niet voldoen aan de eisen die aan een factuur zijn gesteld. Zo ontbreekt weleens het rekeningnummer waarop betaald dient te worden. Ook ontbreekt regelmatig de gestelde betaaltermijn en/of vervaldatum. Ook worden er regelmatig “interne” omschrijvingen gebruikt op de factuur, die de ontvanger niets zegt. Zorg dat je klant gemakkelijk kan zien waar hij de factuur voor heeft gehad, en dat hij gemakkelijk kan zien wanneer er moet worden betaald, en op welk rekeningnummer. Zelfs bij klanten die al veel vaker facturen van je hebben ontvangen. Ook het ontbreken van (duidelijke) Algemene Voorwaarden en overeenkomsten is een reden van wanbetaling.

Wat kan ZWS voor ondernemers betekenen om het incasso traject uit handen te nemen?
Je kan ZWS Inschakelen op het moment dat een factuur al een tijd onbetaald is gebleven. Er komt vaak een moment dat men het zat is, en dan krijgt men haast en moeten wij direct aan de slag. Dat kan uiteraard en doen wij ook. Maar beter nog is het om ons in te schakelen als het probleem er nog niet is. Je moet het dak niet repareren als het regent; Wij kunnen analyseren hoe de facturatie en Debiteurenbeheer is ingericht, en kunnen daar ons advies voor geven. Ook is het mogelijk om het gehele Debiteurenbeheer aan ons uit te besteden. Zo kan de ondernemen blijven doen waar hij goed in is, namelijk ondernemen!

Waarom is ZWS zo succesvol in haar trajecten?
Wij weten wat er speelt in de branche van onze opdrachtgevers. Wij werken dus niet met standaard incassotrajecten die voor ieder dossier het zelfde traject doorlopen. Wij bepalen per opdrachtgever wat het beste traject is, en stellen dit daar waar nodig tussentijds bij. Daarnaast wordt ieder dossier bij ons als een belangrijk dossier gezien, ongeacht de hoogte van de hoofdsom. Door dat onze medewerkers allemaal WFT gecertificeerd zijn en wij veel investeren in educatie, werken er bij ons alleen maar incassospecialisten. Wij zien debiteuren als klanten van onze klanten. Wij respecteren de klantrelatie. Het inschakelen van een incassopartner moet niet het begin van afscheid nemen zijn, maar het vertrekpunt van een nieuw begin.

Voorkomen is beter dan genezen, wat is jouw gouden tip, vanuit jouw vakkennis voor alle ondernemers?
Zorg er voor dat debiteuren geen “ondergeschoven kindje” wordt. Vaak bellen ondernemers even tussendoor met een debiteur, maar maak hier echt tijd voor vrij. Als je merkt dat dat niet lukt; Schakel dan op tijd een partner als ZWS in. Zorg er bovendien voor dat je facturen kloppen, duidelijk zijn en waarborg dat deze tijdig door je klanten wordt ontvangen. Volg de facturen scherp op. Hanteer je een betaaltermijn van 14 dagen? Stuur dan niet pas na 30 dagen de eerste herinnering. Daarnaast is bellen het meest effectieve middel voor contact met je debiteuren.

Kijk voor meer informatie op www.zwsincasso.nl en/of neem contact met ons op.