Zelfstandige schilders blijven verplicht aangesloten bij het pensioenfonds BPF, dat heeft de rechter in Den haag onlangs bepaald.

Eerder werd er door de zelfstandige bouw een zaak aangespannen tegen BPF Schilders en de staat, de ondernemersclub zou het er niet mee eens zijn dat zelfstandigen verplicht deel zouden moeten nemen in het fonds.

Bij de uitspraak van de rechter kwamen er twee belangrijke argumenten in de zaak naar voren.

  • Het verplichtstellen in de schilders sector werkt niet merkbaar concurrentiebeperkend
  • De verplichtstelling heeft als sociaal doel om voor iedereen in de sector pensioen op te bouwen. Een onderdeel welke de rechter als zeer belangrijk aanschouwd.

Irene van Hest van FNV Zelfstandigen geeft aan blij te zijn et de uitspraak “Door de collectieve opbouw met collega’s uit de schilderssector zijn de kosten lager en is er minder risico. Wij zouden graag zien dat alle zelfstandigen deze mogelijkheid krijgen”.

Ook vicevoorzitter Tuur Elzinga reageert verheugd “ Het is belangrijk dat iedereen een goed pensioen kan opbouwen. Door deze uitspraak blijft het zo dat zzp’ers straks nu hun pensioen niet in armoede vervallen. Hij vervolgt “ Ze hoven niet te kiezen tussen concurrentievoordeel op de korte termijn en bestaanszekerheid op de lange termijn. Dat is pure winst. De uitspraak bevestigd wat FNV graag ziet “een fatsoenlijk pensioen voor iedereen”.