Zzp’ers moeten tot minstens 2021 wachten op een nieuwe wet. Het kabinet wil dat zelfstandigen met een laag uurtarief na drie maanden een vast contract kunnen krijgen, dit lijkt in strijd met het EU-recht. Dit schrijft minister Koolmeens van Sociale Zaken en werkgelengeheid aan de Tweede Kamer.

Een uurtarief tussen de 15-18 euro per uur is een laag uurloon. Veel zzp’ers die deze tarieven hanteren worden vaak voor langere tijd ingehuurt door werkgevers waardoor zij feitelijk in dienst zijn van het bedrijf. Maar, door zzp’ers in te huren wordt de werkgever niet belast met belastingen en premies die zij betalen voor personeel in loondienst. Het kabinet wil deze schijnzelfstandigen graag beschermen met de Arbeidsovereenkomst bij Laag Tarlef (ALT).

Naar aanleiding van gesprekken met de Europese Commissie geeft Koolmees aan dat zijn plannen mogelijk in strijd zijn met het EU-recht. Het gaat om de vrijheid van vestiging en de vrijheid van dienstverrichtting. Hoe dit in de nieuwe wet ingericht zou worden, zou in strijd met de Europese wet zijn.

Koolmees werkt momenteel hard aan alternatieven, die naar verwachting wel goedgekeurd zouden kunnen worden. Naar verwachting zal hij voor de zomer van 2019 nog met een nieuwe toelichting komen.